Възползвайте се от специалната цена на инфузии на месеца: Energy DR—IP + Q10 DR—IP Shot – 400 лв. вместо 450 лв. Разберете повече

НачалоБлогПрактичните отговори за една интравенозна терапия
Практичните отговори за една интравенозна терапия

Интравенозните терапии придобиват все по-голяма популярност. С нея идват и много въпроси относно съдържанието, рисковете, предимствата и ползите от една интравенозна инфузия. Днес ще надникнем в същността на процедурите и ще разберем какво се крие зад думата „IV терапия“.

Накратко, интравенозна инфузия или терапия означава вливането на определена комбинация от витамини, антиоксиданти, минерали и други полезни вещества директно в кръвния поток, като така се осигурява мигновеното им и пълно усвояване от организма. В зависимост от съдържанието на тази инфузионна терапия, тя може да повиши имунната защита, да противодейства на възпалителни процеси, да ускори метаболизма и детоксикацията и да повиши физическата и ментална сила.

Как и кога се прилагат интравенозните терапии, какви са свойствата, предимствата и недостатъците им и кои са най-разпространените митове за тях, ще разберем в тази статия.

Прилагане на интравенозна терапия

Много често хората бъркат дадена интравенозна инфузия с лекарство за дадено състояние. Първото и най-важно нещо, което трябва да подчертаем е, че една IV терапия не лекува, а намалява риска от заболяване. Думата “витамин” идва от латински и означава вещества, които съдържат аминогрупа и са важни за живота. Витамините просто дават на организма това, което му трябва, за да функционира добре, а терапията е именно това – вливане на витамини. Когато тялото е заредено с всички необходими и жизнени вещества, то само се справя с всички предизвикателства.

Вливане на витамини без доказан дефицит

Интравенозните DR—IP терапии възникват като подпомагаща грижа след оперативни интервенции. Формулите, които са разработени от д-р Димитров, специалист анестезиолог от екипа на DR—DENKOVA DERMATOLOGY и Re/Shape Clinic, са направени така, че да са профилактика на тези дефицити. Самото наличие на дефицит показва, че вие вече имате проблем в организма си.

Но не е нужно да се стига това състояние.

Дозировката на активните вещества в една интравенозна инфузия са съобразени с човешките нужди и са с препоръчителна честота. Ако тя се спазва, няма опасност от излишно натоварване на тялото. Не се препоръчва прекалено често или продължително прилагане на дадена интравенозна терапия, както и тя не трябва да замества пълноценното хранене. По-скоро IV терапиите са ефикасна алтернатива за бързото и пълноценно насищане на организма с жизненоважни вещества.

Рискове при прилагане на интравенозна инфузия

Изпълнявана от компетентен медицински екип, процедурата е безопасна и ползите от нея са със сигурност повече от рисковете. Възможно е да има промяна в цвета и мириса на урината през следващите няколко дни, поради извеждането на някои метаболити чрез урината, но това е напълно нормално. Възможен е дискомфорт в следствие от венозния път, но той е минимален.

Рядко срещани и все пак възможни са алергични реакции към някои от компонентите. Но пациентите са под наблюдение и опитните специалисти винаги имат готовност за тяхното бързо овладяване. Има и противопоказания за извършване на процедурата – при хора със сърдечно-съдови заболявания, бъбречна или чернодробна недостатъчност.

Лекарско предписание за администриране на IV терапия

Комбинацията от вещества, която се инжектира, не съдържа лекарствени средства, които да изискват изрично предписване. Но е препоръчително извършването на консултация със специалист преди процедурата. Той може правилно да прецени състоянието на пациента, да съобрази терапията със съпътстващите му заболявания и да определи подходящите дозировки на активните вещества.

Интравенозните терапии и имунитета

Както вече споменахме, една интравенозна инфузия не може да лекува дадено състояние или заболяване, но може да подпомогне и подсили организма чрез бързото доставяне на жизнено важни витамини, минерали и микроелементи.

Почти всяка IV терапия улеснява и подобрява работата на имунната ни система, което намалява риска от заразяване с вируси и бактерии и при евентуално такова съкращава периода на боледуване. Някои от компонентите имат антимикробно действие. Например селенът потиска развитието на вирусите чрез прекъсване на процеса по синтез на техния генетичен материал. Витамин D участва в синтеза на много антимикробни пептиди, които действат като естествени широкоспектърни антибиотици. Цинкът засилва локалния имунитет в устата, носа и дихателните пътища и подпомага тяхната бариерна функция.

Предимствата на една интравенозна инфузия

Едно от най-честите предимства на IV терапиите е, че за разлика от пероралния прием на витамини и минерали, при венозното вливане веществата се доставят директно в кръвния ток и се абсорбират на 100% от организма.

Персонализация на формулите

Друго предимство е възможността от персонализиране на комбинацията от вещества спрямо индивидуалните нужди на пациента. След подробна консултация с лекар специалист се преценя от какво има нужда организмът на пациента, какъв е търсеният ефект от интравенозната терапия и какви са факторите, които влияят на избора от съставки – начинът на живот на пациента, диетата, биометричните данни и здравословното състояние. Така ще получите точно това, от което тялото ви има необходимост.

Качествени съставки

Съставките във всяка една интравенозна инфузия са с установен, сертифициран и медицински предназначен произход. Това са продукти с доказано качество и сигурност от реномирани фармацевтични компании. Част от съставките в интравенозните DR—IP терапии се доставят специално за центровете на DR—IP by DR—DENKOVA, тъй като липсват на българския пазар, a формулите са патентовани.

Недостатъците при една IV терапия

На много места могат да се прочетат твърдения и коментари, че интравенозните терапии имат преди всичко плацебо ефект. Това се третира като главен техен недостатък. Същевременно обаче твърдението не е напълно вярно.

Със сигурност съществува и плацебо ефект, който е неразделна част от медицинската практика. Но не трябва да се забравя, че една интравенозна инфузия съдържа изключително важни за работата на организма вещества, поднесени в най-подходящия вид. Това няма как да не подобри функционирането му. Със сигурност имаме добра хидратация, енергизация и подобряване на имунитета.

До момента няма мащабно медицинско проучване за действието на конкретни формули за интравенозни терапии, поради краткия период от време, за което се прилагат. Има редица проучвания за благоприятния ефект на венозно приложени високи дози витамин С и венозно прилаган глутатион. Въпреки липсата на систематизирана обработка на медицински данни, отзивът на пациентите е изключително удовлетворителен. Така е и в световен мащаб. Това е причината тази процедура да набира все по-широка популярност.

Митове за интравенозните терапии

Голямата популярност на IV терапиите няма как да не доведе и до разпространението на множество митове и неверни твърдения за тяхната същност и ефект. Тук ще разгледаме и оборим едни от най-срещаните.

Мит No1. Интравенозните терапии могат да доведат до флебит.

Грешно. Първо, интравенозните инфузии не съдържат съставки, които да предизвикат флебит. Второ, при спазване на пълна стерилност и администрирането им от специалисти рискът клони към нула.

Мит No2. Интравенозните терапии натоварват черния дроб.

Напротив. Активните съставки действат като кофактори в различните ензимни системи. Повечето от тези системи функционират в черния дроб, т.е. това ще улесни и подобри работата му, а антиоксидантите допълнително намаляват и оксидативния стрес.

Мит No3. Формулите за засилване на имунитета могат да предизвикат или влошат автоимунно заболяване.

Със сигурност не могат. В DR—IP формулата за имунитет се влагат само витамини, микроелементи и антиоксиданти, които са и компоненти на имунната ни система. Те действат подкрепящо за нейната работа. Не я правят хиперактивна, но обезпечават доброто ѝ функциониране.

Позитивните ефекти от интравенозните терапии върху организма са неоспорими и ако искате да подарите на тялото си жизненост, енергия и сили да се бори с вредните фактори от забързаното ежедневие, запазете час за консултация с д-р Димитров. Открийте точно от какво имате необходимост и кои са веществата, липсващи на тялото ви, за да функционира то оптимално. В центровете DR—IP by DR—DENKOVA ще откриете както различни видове терапевтични венозни шотове, така и DR—IP интравенозни инфузии.

Запази час за посещение

Интравенозните терапии DR—IP® by Dr—Denkova са създадени специално, за да постигнеш целите си. Те ти гарантират 100% усвояване на жизненоважните вещества, които ще те заредят със здраве, красота и енергия. Заяви своя час за консултация или посещение още днес!
Работно време

Пловдив
Вторник - Събота: 10:00 - 19:00

София
Понеделник - Петък: 08:00 - 20:00
Събота: 09:00 - 17:00

Варна
Понеделник - Петък: 08:00 - 20:00
Събота: 10:00 - 18:00

Прочетете още за:

ЦЕНОРАЗПИС

Моля, въведете вашия имейл адрес по-долу, за да получите нашия ценоразпис.