Възползвайте се от специалната цена на инфузии на месеца: Energy DR—IP + Q10 DR—IP Shot – 400 лв. вместо 450 лв. Разберете повече

НачалоБлогЖелязодефицитна анемия и защо е важен приемът на желязо?
Желязодефицитна анемия и защо е важен приемът на желязо?

Желязото е един от най-важните микроелементи за нашето тяло. То се използва за производството на червени кръвни телца, които спомагат за съхранението и преноса на кислород в кръвта. Намаленият брой червени кръвни телца, от своя страна, означава, че органите и тъканите няма да получават достатъчно кислород за оптималното им функциониране.

Именно поради тази причина при липса на желязо се наблюдава едно от най-често срещаните и разпространени хранителни разстройства – желязодефицитна анемия. Приблизително 2 милиарда души страдат от анемия като повече от 1 милиард от тях живеят с желязодефицитна анемия.

Днес ще се запознаем в детайли със състоянието на дефицит на желязо и анемия – причините, симптомите и това как се приема желязо чрез интравенозна инфузия.

Причини за дефицит на желязо и анемия

Липса на желязо и понижени стойности на желязо може да бъдат причинени от редица фактори. Основен такъв е хранителният дефицит на елемента в диетата. Други фактори може да са основно заболяване, което влияе на усвояването и абсорбцията на желязо в кръвния поток или значителна загуба на кръв.

Клетките на човешкото тяло се нуждаят от желязо както за психическото, така и за физическото ни здраве. Когато нуждата на организма от желязо превишава предлагането му, организмът започва да страда от железен дефицит. Съществуват две основни състояния на недостиг, водещи до анемия:

  • Абсолютен недостиг на желязо – когато запасите от желязо в организма са празни;
  • Функционален недостиг на желязо – когато запасите от желязо в организма не са празни, но освобождаването на желязо от тях е нарушено.

Симптоми на желязодефицитна анемия

Типичен симптом на железен дефицит и най-честата причина за търсене на медицинска помощ е умората, която има отрицателен ефект върху цялото ни ежедневие. Други симптоми са – замайване, нарушения на равновесието, главоболие, лек задух, необичаен сърдечен ритъм, лека депресия и раздразнение, намалена когнитивна дейност (засягаща концентрацията, паметта и ученето), нарушено зрение и усещане за студ.

Тези симптоми може да се дължат на два фактора. Първият е намаленото снабдяване с кислород на системите в организма, когато недостигът на желязо е довел до анемия. Вторият – нарушаване на жизненоважни процеси поради самия недостиг на желязо като например нарушено производство на енергия в клетките.

Лечение на анемия и дефицит на желязо

За да се лекува ефективно железният дефицит, винаги трябва да се отчита основната причина за възникването му. Така не само може да се излекува първоизточникът на проблема, но и да се предотврати повторната поява на липса на желязо. Целта на лечението тук е да се осигури достатъчно количество от елемента, за да се попълнят неговите запаси и да се нормализира концентрацията на хемоглобина при пациентите с анемия.

В някои случаи обаче основната причина не може да бъде лесно отстранена, особено при хронични състояния като възпалителни заболявания на червата или хронична бъбречна недостатъчност. Тези пациенти често се нуждаят от многократно лечение с желязо в продължение на много години.

Предимствата на Iron DR—IP

Iron DR—IP е интравенозен продукт, притежаващ уникална формула, състояща се от желязо-въглехидратен комплекс с триизмерна матрична структура. Тя позволява контролирано освобождаване на железните йони в зависимост от възможностите на транспортния белтък трансферин да ги свързва. По този начин се намалява до минимум свободното желязо, което причинява оксидативен стрес.

Iron DR—IP се прилага, когато оралните добавки желязо са неефективни или не могат да бъдат използвани поради различни заболявания. Той също е ефективен метод за набавяне на желязо, когато организмът има нужда от бързо доставяне на елемента за изграждане на хемоглобин, нови еритроцити и за напълване на железните депа.

Показанията за прилагане на Iron DR—IP са различни – недостатъчен прием на желязо с храната, повишени нужди на организма при бременност, хронични заболявания на червата или бъбреците, остра кръвозагуба в резултат на нараняване, подготовка за оперативна интервенция и други. За да се установи нуждата от администрирането на една интравенозна инфузия Iron DR—IP, винаги първо се извършват кръвни изследвания за определяне на точни стойности на желязо в кръвта. Необходимата доза се определя от лекуващия лекар според телесното тегло и стойностите на хематологичните показатели.

Iron DR—IP е единствената интравенозна процедура, при която в една визита в медицинските центрове на DR—IP може да се компенсират изцяло нуждите на пациента. Това спестява време и ресурси на пациентите. След около две седмици може да се проведат повторни изследвания по преценка на лекаря, за да може напълно да се усвои желязото и да се завърши един хомеопатичен цикъл.

В центровете DR—IP by DR—DENKOVA ще откриете както различни видове терапевтични венозни шотове, така и DR—IP интравенозни инфузии от полезни вещества, изготвени за различните нужди на вашия организъм. Запазете час за консултация с д-р Димитров и открийте точно от какво имате необходимост и кои са веществата, липсващи на тялото ви, за да функционира оптимално.

Запази час за посещение

Интравенозните терапии DR—IP® by Dr—Denkova са създадени специално, за да постигнеш целите си. Те ти гарантират 100% усвояване на жизненоважните вещества, които ще те заредят със здраве, красота и енергия. Заяви своя час за консултация или посещение още днес!
Работно време

Пловдив
Вторник - Събота: 10:00 - 19:00

София
Понеделник - Петък: 08:00 - 20:00
Събота: 09:00 - 17:00

Варна
Понеделник - Петък: 08:00 - 20:00
Събота: 10:00 - 18:00

Прочетете още за:

ЦЕНОРАЗПИС

Моля, въведете вашия имейл адрес по-долу, за да получите нашия ценоразпис.