Възползвайте се от специалната цена на инфузии на месеца: Anti-Age DR–IP + Q10 DR—IP Shot – 400 лв. вместо 450 лв. Разберете повече

НачалоБлогВитамините в човешкото тяло – ключът към красота, здраве и енергия
Витамините в човешкото тяло – ключът към красота, здраве и енергия

Какво са витамините и какво знаем за тях? Често те се оказват много подценявани вещества, за които мислим само когато сме болни и именно това е голямата ни грешка. Защо ли? Нека започнем от самото начало – историята на витамините.

Първият открит витамин е витамин В1. Открива го американският биохимик от полски произход, Казимир Функ, през далечната 1912 година. Това е съединение, което съдържа аминогрупа в химичния си състав, затова и той го нарича витамин – нещо, което е важно за живота и съдържа аминогрупа. След неговото откритие, в продължителен период от време, постепенно започваме да мислим за витамините, да ги откриваме и описваме. И днес, веществата в групата на витамините расте и се увеличава постоянно. Те са неизменна част от нашия живот, като имат свойството да му дават сили и жизненост.

Какво правят витамините и защо са толкова важни?

Витамините работят на клетъчно ниво. Ролята на всеки един от тях в клетката е различна, но всички те повлияват и са абсолютно необходими за правилния клетъчен метаболизъм, който, от своя страна е основата, на правилното функциониране на нашето тяло. От участието в клетъчното дишане, до синтез на ДНК, всичко се случва с участието на определени витамини. Те участват в изграждането на ензими, в растежа, в обмяната на веществата, кръвотворенето и кръвосъсирването, във функционирането на имунната, нервната и ендокринната система.

Може ли липсата на определен витамин да повлияе на нашето здравословно състояние?

Отговорът на този въпрос категорично е, да. Липсата на определен витамин може да се категоризира като лека (недостатъчност) или тежка (дефицит). Описани са редица заболявания свързани с дефицит на витамини – например, дефицитът на вит С е заболяване, наречено „скорбут”, на вит В1 е заболяването „бери бери”, а дефицитът на вит Д в детска възраст води до рахит. Точно поради тази причина, наличието на всеки един от витамините в тялото ни е изключително важно.

Може ли приемът на витамини да подобри общото ни състояние, енергията и имунитета ни?

Естествено. Това е ролята на витамините. При наличието на достатъчни количества в организма, се обезпечава правилното функциониране на всяка клетка, което позволява на тялото ни да бъде най – добрата версия на себе си, една перфектна машина. Когато получава всичко необходимо за своето функциониране нашият организъм е по-здрав, по-енергичен и по-устойчив.

Какво е отношението на витамините към красотата?

Външното изражение на красотата е състоянието на нашата кожа. Тя е нашият щит към условията на околната среда и е поставена под постоянни изпитания, поради което има нужда от постоянно възстановяване. Въздействието на ултравиолетовите лъчи, например, предизвиква редица промени в кожата – от изменения в тена, до унищожаване на еластина и колагена и намаляването на количество им с възрастта. Друг фактор със силно въздействие е оксидативният стрес. Той води до състаряване и отпускане, а именно с това, витамините и антиоксидантите могат да бъдат полезни. Те подпомагат редовното и постоянно възстановяване на кожата.

Какво е действието на отделните витамини?

Витамините се делят на два основни вида – водноразтворими – вит С и витамини от група В; и мастноразтворими – витамините А, Д, Е и К.

Витамин С, или аскорбинова киселина е вторият най-важен антиоксидант след глутатиона. Стимулира колагенообразуването, повишава имунитета, а позитивите му върху кожата са много:

 • Изсветлява тена и предпазва от образуване на старчески и пигментни петна;
 • Стимулира образуването на колаген и еластин, което подобрява тургора на кожата и тя изглежда по-млада и стегната;
 • Силно антиоксидантно действие – неутрализира свободните кислородни радикали, които се образуват в кожата под действието на UV-лъчите;
 • Стимулира кожния имунитет;
 • Подобрява хидратацията на кожата.

Vitamini

Витамините от група В са друга голяма група водноразтворими витамини, които играят важна роля в клетъчния метаболизъм:

 • Вит В1, или още тиамин, играе важна роля в метаболизма на мазнините и е от голямо значение за правилното функциониране на нервната и сърдечно-съдовата система. Той действа благоприятно върху кожата като подобрява зачервявания и възпаления, балансира мастния метаболизъм и подобрява състоянието ѝ при акне и сухота.
 • Вит В2, или рибофлавин, е важен коензим при много биохимични процеси. Подобрява тена и подобрява състоянието при акне и суха кожа.
 • Вит В3, или ниацин, е важен витамин на клетъчния метаболизъм. Участва в образуването на NAD+ и в обмяната на липидите, като увеличава „добрия холестерол” и предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Действа много благоприятно при чувствителна кожа и подобрява естествената ѝ защита.
 • Вит В5, или пантотенова киселина, е важен микронутриент. Участва в изграждането на коензим А и метаболизма на липидите, аминокиселините и глюкозата, необходими за клетъчното дишане и изграждането на определени невротрансмитери и хормони. Регулира хидратацията на кожата и я успокоява при изгаряния и възпаления.
 • Вит В6, или пиридоксин, е водноразтворим витамин с множество функции – участва в изграждането невротрансмитери и е кофактор на много ензими; взема участие в метаболизма на макронутриентите в изграждането на имунитета и синтеза на хемоглобин; регулира нивата на хомоцистеина. Намалява негативните ефекти върху кожата при хормонален дисбаланс и хирмонално акне.
 • Вит В7, или биотин, участва като когактор в метаболизма на протеините, стимулира растежа и протеиновия синтез в клетките, участва в метаболизма на мазнини и въглехидрати. Подобрява контрола на кръвната захар. Подобрява регенеративните възможности и капацитет на кожата. Забавя стареенето ѝ.
 • Вит В9, или фолиева киселина – играе основна роля в изграждането на ДНК и РНК и оттам, в деленето на клетките. Предпазва от малформации на плода при бременост. Подобрява бариерната функция на кожата и подобрява нейната хидратация.
 • Вит В12, или цианкобаламин, е от много важно значение за имунната и нервната системи. Участва в изграждането на нервната миелинова обвивка и в кръвотворенето. Подобрява възстановяването на кожата, подобрява състояния като екзема, сухота и акне. Има много благоприятно въздействие при хора с псориазис.

Priem na vitamini

Витамин Д, или холекалциферол, е мастноразтворим витамин с множество функции в човешкия организъм. Има основна функция при поддържане на калциево-фосфорната обмяна. Стимулира имунитета. Има противораково действие. Предпазва от диабет тип 2, атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания. Подобрява регенеративните способности на кожата, подобрява състоянието при пациенти с псориазис, цялостно засилва кожния имунитет и подобрява заздравяването на рани и изгаряния.

Витамин Е, или токоферол, е силен антиоксидант, който предпазва клетките на целия организъм от оксидативен стрес. Той предпазва кожата от вредното влияние на UV-лъчите и от изсъхване. Регулира продукцията на себум и е изключително силен кожен антиоксидант.

Витамин А, или ретинол, е мастноразтворим витамин. Поддържа функцията и здравината на епителите. От изключително значение е за зрението и за здравината на клетъчните мембрани. Хидратира кожата, подобрява кожния имунитет и поддържа правилния тен.

Витамин К, или фитонадион, е мастноразтворим витамин. Той участва в синтеза на някои от факторите на кръвосъсирването, което обезпечава правилното коагулация на кръвта, както и в калциевия метаболизъм. Важен е за кожата, защото стимулира образуването на еластин и колаген.

Какво усещаме, когато имаме витаминни липси?

Витаминните дефицити обикновено са повече от един, когато започват да се появяват. Най-често това е свързано с неправилен хранителен режим, генетични особености или повишени изисквания към организма. Обикновено първите симптоми са понижен тонус, лесна уморяемост, нарушения в съня и повишена заболеваемост от сезонни заболявания.

Как можем да си набавим необходимите витамини?

Най-правилният и пълноценен начин, да си набавим нужните витамини, е правилното и балансирано хранене. В случаи на специфичен хранителен режим свързан със загуба на тегло или високопротеинова диета, бедна на плодове, вносът на витамини може да е недостатъчен. Други състояния, при които правилното хранене може да е недостатъчно, са хронични и остри заболявания, при пациенти възстановяващи се след оперативни процедури или в периоди на повишено умствено и физическо натоварване. В такива случаи, има няколко алтернативни метода за набавяне на необходимите за организма витамини.

Хранителни добавки

Хранителните добавки са добър, бърз и лесен начин да повишим витаминния прием. При тях обаче, съществуват и известни проблеми. Те не подлежат на контрол, т.е. всеки човек сам решава, кои добавки да приема, а те не винаги са правилните. Освен това, те трябва да се усвоят от гастро-интестиналния тракт, което е непълно, несигурно и процентът на усвояване е индивидуален при всеки пациент, в зависимост от неговите особености. Хубаво е, преди започване на прием на хранителни добавки, това да бъде обсъдено с лекар.

DR-IP терапии

DR-IP терапиите са интравенозни терапии, при които директно се извършва вливане на витамини, или комплекс от витамини, в кръвния ток. Те могат да бъдат готово-изготвени или индивидуални формули. Назначават се от специалист след консултация и изследвания, при което се съобразяват със състоянието на пациента, неговите нужди и начин на живот. Предимствата при DR-IP терапиите са много:

 • Пълно усвояване – те постъпват директно в кръвния ток. Така се заобикаля гастроинтестиналния тракт, което осигурява сто процента усвояване.
 • Много бърз ефект – витаминните дефицити се наваксват в рамките на няколко инфузии, като още след първата, пациентът усеща позитивните ефекти.
 • Могат да се индивидуализират – има възможност от изготвяне на ваша собствена формула от витамините, от които вашето тяло се нуждае.
 • Извършват се след консултация с лекар и под лекарски контрол, което гарантира, че ще получите тези нутриенти които ви трябват в правилните количества.

Ако искате да зарадвате тялото си с витаминен бууст и да съживите младежкия, жизнен вид на кожата си, запазете час за вашата персонална DR-IP терапия.

Запази час за посещение

Интравенозните терапии DR—IP® by Dr—Denkova са създадени специално, за да постигнеш целите си. Те ти гарантират 100% усвояване на жизненоважните вещества, които ще те заредят със здраве, красота и енергия. Заяви своя час за консултация или посещение още днес!
Работно време

Пловдив
Вторник - Събота: 10:00 - 19:00

София
Понеделник - Петък: 08:00 - 20:00
Събота: 09:00 - 17:00

Варна
Понеделник - Петък: 08:00 - 20:00
Събота: 10:00 - 18:00

Прочетете още за:

ЦЕНОРАЗПИС

Моля, въведете вашия имейл адрес по-долу, за да получите нашия ценоразпис.