Възползвайте се от специалната цена на инфузии на месеца: Energy DR—IP + Q10 DR—IP Shot – 400 лв. вместо 450 лв. Разберете повече

НачалоБлогПодсилване на имунната система – кои са есенциалните витамини
Подсилване на имунната система – кои са есенциалните витамини

През студените месеци от годината темата за имунната система и методите за подсилване на имунитета е една от най-актуалните и разисквани дискусии в медийното пространство. Ключов елемент във всички тези дискусии е ролята и значението на различните витамини за имунната система.

За да внесем яснота сред морето от информация, днес ще се гмурнем дълбоко в темата „имунна система“ и ще разнищим основните въпроси относно какво представлява имунната система, какви са видовете имунитет, какво въздейства негативно и води до спад на имунитета и как да подсилим имунната система с помощта на витамините. Ще обърнем специално внимание на ролята на витамините за силен имунитет и техните свойства да поддържат организма ни балансиран, здрав и енергичен.

Подсилване на имунната система по време на епидемия

Епидемиите, с които най-често се сблъскваме са от типа сезонен грип и други респираторни вируси. Причината за това е лесното им предаване от човек на човек. Обикновено това се улеснява при близък контакт в затворени помещения, т.е. през зимните месеци. През тези месеци обикновено организмът изпитва естествен недостиг на изключително важни за имунитета субстанции, каквито са витамините. Тази липса на витамини засилва риска от заразяване и по-тежко протичане на заболяването.

Ето защо е изключително важно да предприемем мерки за подсилване на имунната система чрез допълнителен прием на витамини, минерали и имуностимуланти. Това ще понижи риска от заразяване и ще осигури по-леко протичане на заболяването, ако настъпи такова.

Какво да направим за засилване на имунната система при епидемия?

Правилното и пълноценно хранене, физическата активност и поддържането на добро психическо състояние са основните определящи фактори при едно подсилване на имунната система. При недостатъчен прием на витамини с храната е препоръчително приемането на хранителни добавки.

 

А ако търсите бърз и ефективен метод за компенсиране на витаминни дефицити или за подсилване на имунитета, интравенозните витаминни бустери са определено перфектната алтернатива. При тях всички витамини за имунна система се усвояват на 100% от организма, тъй като постъпват директно в кръвния ток. Така тялото ви получава своята доза енергия, сила и жизненост почти моментално. Ако искате да се запознаете по-отблизо с интравенозните терапии, тяхното съдържание, действие и ефективност, може да откриете подробна информация в нашата статия по темата.

Какво води до слаб имунитет и спад в имунната защита?

Имунната система е многокомпонентна и сложна. За да може да функционира правилно, трябва да бъде обезпечена с определени ресурси. Обикновено тези ресурси постъпват в организма с храната. Така че едно неправилно и небалансирано хранене би довело до спад в имунната защита.

Дефицит на витамин D, витамин C, както и дефицитът на витамините от група В също биха могли да доведат до проблем в имунитета. Друг важен ресурс са микроелементите, които обезпечават работата на имунните клетки, като подобряват работата на ензимните им системи. Техният дефицит също би повлиял негативно на имунната защита. Негативно действат и продължителното излагане на студ, както и наличието на хронични заболявания.

Протеинови диети и имунитет

Вярно ли е, че протеиновите диети водят до слаб имунитет? Не. Протеинът сам по себе си означава имунитет. Имунната система има нужда от големи количества протеин, за да функционира, особено когато има повишени изисквания към нея. Проинфламаторните и антиинфламаторните фактори, чрез които се извършва координирането на имунния отговор са протеини. Антителата също са протеини.

Отслабване на имунитета може да се причини не от голямото количество приеман протеин, а от недостатъчните количества витамини и микроелементи, съпътстващи високопротеиновата диета. Тези вещества се съдържат в достатъчно количество в плодовете, зеленчуците и ядките. Ако тези продукти присъстват в конкретната диета, то тогава не би имало проблем за имунната система. Но ако не присъстват – трябва задължително да се добавят.

Есенциалните витамини за имунна система

Всички витамини и минерали участват в поддържането на имунитета. Следователно всички те са важни. Тези обаче, които са есенциални за подсилване на имунната система, в сезона на епидемиите, са витамин C, витамин B, витамин D, цинк и селен.

Витамин C

Витамин С е един от най-важните антиоксиданти. Той стимулира клетъчния растеж, клетъчното дишане и работата на ензимните системи в клетката. Намалява увреждането на тъканите при боледуване и стимулира работата на клетките на имунитета. Витамин C е водноразтворим и следователно не може да се складира в организма в специализирани депа. След приема му необходимите количества се транспортират от кръвоносната система до клетките, а неусвоените количества се извеждат от тялото. Именно за това е важно витамин C да се приема по-редовно, особено по време на епидемия, тъй като тялото не може да разчита на собствени запаси.

 

Витамин B

Витамините от група В са другите изключително важни субстанции, необходими за подсилване на имунната система. Те подобряват усвояването на хранителните вещества, регулират обмяната на мазнините, подобряват бариерната функция на лигавиците и локалния имунитет. Витамините от група B участват в редица процеси – клетъчното дишане, клетъчния растеж, образуването на енергийни субстанции в клетките, образуването на различни хормони и невротрансмитери и като кофактори в редица ензими. Витамините от B групата са също водноразтворими и нямат депа, в които се складират от организма. Изключение прави единствено витамин В12, който е единственият водноразтворим витамин, складиран от черния дроб.

Витамин D

Витамин D е третият есенциален витамин за силен имунитет. Освен в регулацията на метаболизма, на калция и на магнезия, той участва и в образуването на над 200 антимикробни пептида, като кателицидин – естествен широкоспектърен антибиотик. Витамин D има свойството да подобрява локалния имунитет в дихателните пътища, регулира бронхиални тонус и бронхиалната секреция. Той е в групата на мастноразтворимите витамини, което позволява и складирането му в организма. Това обаче означава и че може да се предозира. За това препоръчваме, преди инициирането на прием или интравенозни вливания, да се проведе консултация със специалист и да се установят наличните нива в тялото.

Витамин A

Витамин А е вторият мастноразтворим витамин, който активно влияе при подсилване на имунната система. Той поддържа правилната структура на лигавиците, стимулира пролиферацията на епителните клетки и взима участие в локалния, клетъчния и хуморалния имунитет.

Цинк и селен

Цинкът е важен антисептик. Той участва в синтеза на антитела, подобрява функцията на Т-лимфоцитите, засилва локалния имунитет и подобрява бариерната функция на лигавицата в дихателните пътища.

Селенът, от своя страна, има важна роля като кофактор в образуването на глутатион, за подобряването работата на всички имунни клетки и като инхибира ензимите участващи в размножаването на вирусите. И двата микроелемента, цинк и селен, се приемат ежедневно, а дефицитите им водят до спад на имунната защита и слаб имунитет.

 

Митове за подсилване на имунната система

Приемът на големи количества на витамини от група В за засилване на имунната система е един от властващите митове сред хората. Това е ненужно и няма да помогне поради това, че тези витамини са водоразтворими. За тях в организма няма депа (с изключение на витамин B12) и всяко количество над необходимото се губи с урината. Тези важни витамини трябва да се приемат редовно, а не по много.

Друг мит са високите дози витамин С. Да, по време на зимния период и при повишен риск от заболяване, трябва да приемаме повече витамин С. Но важно да знаем тук е и че ежедневният прием на повече от 2000 мг. може да доведе до слабително действие, гастрит и образуване на оксалатни камъни в бъбреците. Затова винаги спазвайте препоръчителната доза.

Третото нещо, което със сигурност не помага за подсилване на имунната система, е приемът на алкохол. Алкохолът убива микроорганизмите в природата и действа като дезинфектант, но не и в организма. Приемането на алкохол води до натоварване на организма с неговото метаболизиране и справяне с токсичните му метаболити, което всъщност понижава защитните сили и реално води до спад в имунитета.

Какво представлява имунната система?

Думата имунитет идва от латинската дума “immunis”, което означава свободен. Имунитетът е сложна система от защитно-приспособителни реакции на организма – или имунна система. Нейната цел е протекцията на организма от патогенни биологични и химични фактори от обикалящата ни среда и поддържането на хомеостазата му.

Видове имунитет

Имунитетът бива вроден и придобит. Вроден имунитет е този, при който наблюдаваме генетично обусловена устойчивост към определени патогени и предадени от майката готови антитела. Придобит имунитет организмът изгражда в течение на живота, в следствие срещата с конкретни патогени.

Градивни частици на имунната система

Органите, които изграждат имунната система при човека, са костният мозък, слезката, тимусът, лимфните възли и при определени случаи – черният дроб. Самата имунна реакция се извършва от специални клетки, които се образуват от тези органи. Това са макрофагите, NK-клетките, В-лимфоцити и Т-лимфоцити. В-лимфоцитите извършват защитната си роля чрез образуване на антитела.

Силна имунна система

Какво означава да имаме здрава или силна имунна система? Това означава ли, че човек не боледува? Накратко – няма човек, който да не боледува изобщо.
Когато имунната ни система работи добре, тя просто се справя по-бързо и лесно с баналните патогени, като грип и други респираторни вируси. При тези случаи не се стига до усложнения, които могат да вкарат човек в болница или дори да застрашат живота му. За слаба имунна система говорим, когато боледуваме сравнително често и заболяването протича протрахирано, т.е. по-продължително, отколкото при хората около нас.

Най-често задаваните въпроси за витамините и имунитета

Както вече споменахме, въпросите за подсилване на имунната система чрез витамини и минерали, са едни от най-дискутираните по време на студените месеци и в разгара на различни епидемии от грип. Тук събрахме и едни от най-често задаваните въпроси към нашите специалисти по време на консултации.

Разликата е там, че при орален прием организмът трябва да се “потруди” да усвои необходимите вещества и това поставя лимит в количеството, което може да се набави. Транспортът на много от витамините и микроелементите е специфичен, т.е. свързан е с наличието на определен транспортен протеин. Тази система за транспорт е с ограничен капацитет. При венозните бустери необходимите витамини и микроелементи се доставят директно венозно в адекватни на нуждите на организма количества. Те се усвояват напълно, без организмът да изразходва енергиен или друг вид ресурс за това.

Абсолютно вярно. Тези вещества са есенциални за работата на имунната система и дефицитът на всеки от тях, или на няколко, води съответно до спад на имунната защита и правопропорционално към увеличаване риска от инфекции и зарази.

Не. Витамин С е необходим на организма по всяко време, не само когато се бори с инфекция. Не случайно скорбутът (заболяване, което се развива поради недостиг на витамин С) е първата описана хиповитаминоза и е позната на човека от времето на великите географски открития. Наличието на достатъчно витамин С обезпечава работата на организма и на имунната система, и намалява риска от заболяване. Хубаво е да се приема през целия рисков сезон, не само когато вече сме болни.

Оралните добавки имат своето място при засилването на имунитета. Просто усвояването им е трудоемко за организма. При избиране на правилните добавки, в правилните дози, ефектът им може да е много добър.

Да, може. С водоразтворимите витамини това е трудно, тъй като те се отделят от организма много лесно, посредством урината. Предозирането с витамин С води до появата на разстройство, гастрит и камъни в бъбреците. С мастноразтворимите витамини трябва много да се внимава, защото организмът трудно може да ги отдели и може да настъпят токсични ефекти. Предозирането със селен също е възможно.

Има, разбира се. Пробиотиците представляват микроорганизми, които нормално населяват нашия храносмилателен тракт. Тези микроорганизми живеят с нас в симбиоза. Симбиозата е съвместно съществуване на два организма, което носи полза за всеки от тях. Ние им осигуряваме храна и място за съществуване, а те ни пазят като не позволяват развитието на патогенни микроорганизми в нашата храносмилателна система. Това е мястото, където се води най-ожесточената борба между нашата имунна система и външния свят.

Физическа активност, закаляване, поддържане на добро психическо здраве, висока лична хигиена. Както се казва – здрав дух в здраво тяло!

Запази час за посещение

Интравенозните терапии DR—IP® by Dr—Denkova са създадени специално, за да постигнеш целите си. Те ти гарантират 100% усвояване на жизненоважните вещества, които ще те заредят със здраве, красота и енергия. Заяви своя час за консултация или посещение още днес!
Работно време

Пловдив
Вторник - Събота: 10:00 - 19:00

София
Понеделник - Петък: 08:00 - 20:00
Събота: 09:00 - 17:00

Варна
Понеделник - Петък: 08:00 - 20:00
Събота: 10:00 - 18:00

Прочетете още за:

ЦЕНОРАЗПИС

Моля, въведете вашия имейл адрес по-долу, за да получите нашия ценоразпис.