Възползвайте се от специалната цена на инфузии на месеца: Anti-Age DR–IP + Q10 DR—IP Shot – 400 лв. вместо 450 лв. Разберете повече

НачалоБлогКакво трябва да знаем за NAD+?
Какво трябва да знаем за NAD+?

С развитието на медицината и глобалното увеличаване на продължителността на живота, желанието на хората да живеят по-пълноценно, да изглеждат добре, по-млади и енергични, също се повишава. Това води до появата и развитието на клон на медицината наречен, регенеративна медицина. Идеята е чрез, приложение на определени вещества, които са абсолютно необходими за нормалното функциониране на организма, с времето да задържим метаболизма и регенеративните способности за по-дълго време. Едно от тези вещества е NAD.

NAD, или никотинамид аденин динуклеотид, е вещество, което е открито през 1906 година. С течение на времето, откриваме неговото наличие във всяка човешка, животинска и растителна клетка. Открива се дори в дрождите. През годините, неговите функции не са били напълно изяснени, но днес вече знаем за много от тях и благоприятното му действие за организма.

Какво представлява NAD?

Установено е, че количеството NAD в човешкия организъм намалява с възрастта и че неговият прекурсор е витамин В3. Но какво реално е NAD и какви са функциите му в организма?

NAD е коензим, чиито функции в организма се разделят на две:

  • Превръщане на хранителните вещества в енергия;
  • Поддържане и усилване на работата на целия метаболизъм, посредством активирането на ензимните системи, което подобрява работата на цялата клетка.

Защо NAD е важен за организма?

Понижените нива на NAD водят до намаляването на активността на ензимите, които зависят именно от неговата активация. Това, от своя страна, нарушава окислителното фосфорилиране, гликолизата, образуването на енергийни съединения, както и синтеза на ДНК. Всичко това, е пряко свързано с нарушаването функциите на целия организъм.

NAD и имунитета

В нашия организъм съществува група белтъци наречени сиртуини. Tе имат огромно значение както за регенеративните процеси в организма, така и за образуването на нови клетки и енергийния баланс. Активността на сиртуините е пряко свързана с по-добрата работа на имунната система и зависи изцяло от нивото на NAD. Той е единственият активатор на сиртуините. Намаленото ниво на NAD, физиологично е причината за понижения имунитет при възрастните хора.

NAD и сърдечни заболявания

С времето, еластичността на съдовете ни намалява. Това води до повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Високите нива на NAD спомагат за правилната регенерация на клетките и поддържане на нормалната еластичност на съдовете за по-дълго. Освен това, по този начин се подобрява и сърдечният метаболизъм, благодарение засилената работата на митохондриите, които са енергийните централи на нашите клетки. Възстановяването на NAD в организма, доказано помага на пациенти с вече съществуващи сърдечни заболявания.

NAD и невродегенеративни заболявания

Увеличената продължителност на живота поставя пред медицината поредно изпитание – увеличаване на броя на пациентите с Алцхаимер, постисхемични мозъчни промени и други невродегенеративни заболявания. Стимулирайки способността на клетките да се възстановяват, NAD може да забави невродегенеративните промени. Коензимът намалява риска от клетъчна загуба при понижени кислородни доставки и подсилва когнитивните функции. При здрави хора, NAD значително подобрява мозъчната функция, работоспособността и качеството на съня.

NAD и затлъстяване

Според проучвания цитирани в Journal of Clinical Endocrinology, понижените нива на NAD се свързват с нарушена митохондриялна функция и забавяне на метаболизма. Това, следователно, повишава риска от натрупване на мастна тъкан в мастните депа и развитие на инсулинова резистентност.

Как организмът ни синтезира NAD?

Има общо три начина, по които организмът синтезира коензим NAD:

  • De novo от аминокиселината триптофан, която се набавя е чрез храната;
  • От никотинова киселина, която също се намира в храната;
  • От витамин В3 или никотинамид.

Ако искаме да повишим нивата на NAD в нашия организъм също имаме три начина:

  • Чрез перорален прием на NMN, който е прекурсор на NAD;
  • Чрез прием на витамин В3, който е прекурсор на NMN;
  • Чрез венозно приложение на NAD+ под контрола на квалифициран лекар.

Предимството на пероралните начини за увеличаване на нивата на NAD е, че то не крие никакви рискове и напълно безопасно и неинвазивно. Недостатъкът обаче е, че покачването на нивата е много бавно и се извършва в рамките на поне 6 месеца. Следователно, ефектът също идва със закъснение.

Тук обаче, венозното вливане се отличава значително. При него, покачването нивата на NAD е бързо, тъй като веществото се вкарва директно в кръвния ток. Като недостатък, може да отразим по-инвазивния характер на процедурата.

За да се постигне максимална ефективност, най-добрият вариант е венозно приложение, последвано от поддържащ перорален прием.

Запази час за посещение

Интравенозните терапии DR—IP® by Dr—Denkova са създадени специално, за да постигнеш целите си. Те ти гарантират 100% усвояване на жизненоважните вещества, които ще те заредят със здраве, красота и енергия. Заяви своя час за консултация или посещение още днес!
Работно време

Пловдив
Вторник - Събота: 10:00 - 19:00

София
Понеделник - Петък: 08:00 - 20:00
Събота: 09:00 - 17:00

Варна
Понеделник - Петък: 08:00 - 20:00
Събота: 10:00 - 18:00

Прочетете още за:

ЦЕНОРАЗПИС

Моля, въведете вашия имейл адрес по-долу, за да получите нашия ценоразпис.