Възползвайте се от специалната цена на инфузии на месеца: Energy DR—IP + Q10 DR—IP Shot – 400 лв. вместо 450 лв. Разберете повече

НачалоБлогНай-важното за антиоксидантите
Най-важното за антиоксидантите

Както всички знаем от часовете по биология, човекът е кислород-зависимо същество. Живеем, дишаме и постоянно обменяме кислород със средата, в която живеем. Тъканите и клетките в нашето тяло извличат енергия от хранителните вещества, благодарение именно на кислорода. Клетките трансформират веществата в енергийни съединения, които използват, за да функционират ефективно.

Но какво общо имат антиоксидантите с този процес? По време на тази енергийна трансформация, се отделят и съединения, познати като свободни кислородни радикали. Свободните радикали са силно химически активни и отнемат електрони от други, важни за клетката, съединения. Така, тези свободни радикали нарушават активността на клетките и причиняват оксидативен стрес.

Именно тук се включват и антиоксидантите и тяхното значение за нормалното функциониране на организма. Те са естественият защитник на тялото срещу вредните влияния на свободните радикали и са незаменими вещества за здравето и жизнеността на организма ни.

Какво е антиоксидант?

Антиоксидантите са вещества, които неутрализират свободните радикали и премахват или намаляват тяхното вредно влияние. Именно чрез тях, нашият организъм се справя с оксидативния стрес. Те са представени от различни органични и неорганични съединения, които се свързват със свободните радикали и по този начин неутрализират негативните им ефекти върху организма. Антиоксидантите са изключително важни тъй като не само обезвреждат свободните радикали, но и благоприятстват цялостното физиологично състояние на организма – предпазват го от вируси, бактерии и токсични вещества, както и подобряват имунната система.

Какви видове антиоксиданти съществуват?

Основните видове антиоксиданти са ендогенни и екзогенни. Ендогенните се синтезират в самия организъм, докато екзогенни са тези, внесени отвън, например чрез храната, добавки или интравенозна инфузия.

Ендогенни

Най-важният ендогенен антиоксидант е глутатионът. Той се синтезира от три аминокиселини – глутамин, глицин и цистеин. Глутатионът изключително добре намалява оксидативния стрес и има силно детоксикиращо действие, като подобрява и работата на черния дроб.

Инхибиторът, с който се бори е друг ензим, наречен тирозиназа. Тирозиназата превръща „добрия“ меланин в „лош“, което води до образуване на пигментни петна по кожата.

За съжаление, организмът не може да образува големи количества глутатион и с възрастта, наличието му намаля. Това налага той да бъде добавян по други, алтернативни начини в тялото. Усвояването му от храната и хранителните добавки е бавно и трудно и именно за това, най-ефективният метод за бързо повишаване на нивата на глутатион е чрез интравенозна инфузия.

Екзогенни

Екзогенните антиоксиданти са тези, които организмът не може да синтезира сам и трябва да си набави чрез храната, хранителни добавки или интравенозна терапия. Тази група е доста голяма и включва различни антиоксиданти витамини, елементи и съединения.

Един от най-важните и мощни антиоксиданти е витамин С. Той се нарежда след глутатиона по значимост за организма и един от най-често споменаваните. Витамин Е е друг важен антиоксидант от групата на мастноразтворимите. Витамин А също е сред отявлените екзогенни антиоксиданти.

Елементите цинк и селен, също са често споменавани тук въпреки че, сами по себе си, тези химически елементи нямат антиоксидантни свойства. За сметка на това обаче, са активни участници в подпомагането активността на същинските антиоксидантни ензими.

Биологично активните съединения от групата на биофлаваноидите и каротините също приспадат към екзогенните видове антиоксиданти.

Какви са позитивните ефекти на антиоксидантите?

Освен че подобряват общото състояние на организма, засилват тонуса, подсилват имунитета и устойчивостта към заболявания, антиоксидантите имат и много други положителни въздействия върху организма.

Те имат силен детоксикиращ ефект и същевременно, ускоряват възстановяването след боледуване или оперативни интервенции.

Заедно с това, антиоксидантите намаляват риска от сърдечни и невро-дегенеративни заболявания и са част от превенцията на ракови заболявания.

Също така, те подобряват качеството на кожата и работата на черния дроб, като едновременно с това забавят цялостно процеса на стареене.

Какви са рисковете от повишения оксидативен стрес?

Сега, когато знаем какви са свойствата и значението на антиоксидантите за благосъстоянието на организма, нека надникнем и какви са рисковете от занижените им нива и съответно, от повишаването на оксидативния стрес.

Едни от основните негативни влияния на оксидативния стрес са увеличеният риск от чернодробни увреждания, от възпалителни заболявания, както и от увреждания на ретината и очната леща.

Оксидативният стрес води до увреждане на нормалното ДНК, а от там и до увеличен риск от някои видове ракови заболявания. Той също така е и причината за ускорения процес на стареене и риска от развитие на кожни пигментации и неравномерен тен.

Оксидативният стрес нарушава работата на нервните клетки и с това повишава риска от болест на Алцхаймер, невро-дегенеративни заболявания и сърдечно-съдови заболявания.

Освен липсата на достатъчно антиоксиданти в организма, съществуват и някои външни фактори, които повишават оксидативния стрес и трябва да се избягват. Такива са тютюнопушенето, стрес, прекомерната употреба на алкохол, замърсената околна среда и прекомерното излагане на вредна слънчева светлина.

Хроничните заболявания, възпаленията и травмите също повишават оксидативния стрес и в такива периоди е добре да се предприеме засилено приемане на антиоксиданти.

Как да увеличим нивата на антиоксиданти с организма?

Един от основните начини за повишаване нивата на антиоксиданти е правилното хранене. Важно е да консумираме разнообразни хранителни продукти, като наблягаме на плодовете, зеленчуците и ядките.

Друг начин е чрез приемането на допълнителни хранителни добавки, които обаче не заменят важността от правилното хранене. Така може да си добавите само някои от тях, които се усвояват добре през гастро-интестиналния тракт.

Един от най-добрите начини за бърза и ефективна доставка на антиоксиданти в организма е интравенозната терапия, или още, интравенозната инфузия. Венозното приложение е най-сигурният начин, че тялото ще си набави необходимите антиоксиданти на 100%. Интравенозното вливане е също така и единственият метод, с който може да качим бързо нивата на глутатион в тялото.

Модерният начин на живот излага всички нас, по един или друг начин, в неблагоприятна и вредна среда. Ежедневно се сблъскваме с негативните фактори, влияещи върху нивата на оксидативния стрес и е изключително важно да помним за ролята на антиоксидантите в организма ни. Те са нашата защита и ключът към по-добро здраве, младост и жизненост. А ако се чудите дали тялото ви има нужда от стимулиране нивата на антиоксиданти, запазете час за консултация в нашите DR—IP центрове или ни посетете директно, за да насрочите своята интравенозна терапия с антиоксиданти.

Запази час за посещение

Интравенозните терапии DR—IP® by Dr—Denkova са създадени специално, за да постигнеш целите си. Те ти гарантират 100% усвояване на жизненоважните вещества, които ще те заредят със здраве, красота и енергия. Заяви своя час за консултация или посещение още днес!
Работно време

Пловдив
Вторник - Събота: 10:00 - 19:00

София
Понеделник - Петък: 08:00 - 20:00
Събота: 09:00 - 17:00

Варна
Понеделник - Петък: 08:00 - 20:00
Събота: 10:00 - 18:00

Прочетете още за:

ЦЕНОРАЗПИС

Моля, въведете вашия имейл адрес по-долу, за да получите нашия ценоразпис.