Възползвайте се от специалната цена на инфузии на месеца: Energy DR—IP + Q10 DR—IP Shot – 400 лв. вместо 450 лв. Разберете повече

НачалоБлогNAD+: Можем ли да върнем биологичния часовник назад?
NAD+: Можем ли да върнем биологичния часовник назад?

NAD+ и битката срещу времето: Как да забавим процесът на стареене?

Научно доказано е, че човешкото тяло се нуждае от различни нутриенти за различни процеси. Протеините ни помагат да изграждаме мускули, въглехидратите ни осигуряват енергия, водата ни поддържа хидратирани, а витамините A, D и C укрепват имунната ни система. И докато функциите на тези основни вещества са широко изследвани и изяснени, биолозите все още се опитват да изолират биохимичните инструменти, които регулират нашия метаболизъм и могат да забавят  процеса на стареене.

Голяма част от най-новите изследвания доказват, че едно съединение в нашите клетки, наречено NAD+ (никотинамид аденин динуклеотид) и представляващо биоактивната форма на витамин В3 (ниацин), е в голяма степен отговорно за ускоряването на метаболитните процеси и съответно за обръщането на процеса на стареене при хората.

Какво представлява NAD+?

Коензимът е съединение, което задвижва основните реакции в нашите клетки, за да се създаде това, от което тялото ни се нуждае в определен момент. Нищо в организма ни не би функционирало без наличието на коензими.

NAD+ и NADH представляват двете страни на един и същ коензим, критично важен за всяка клетка и много метаболитни процеси в телата ни. NAD+ има положителен знак, който показва, че е окислен, докато NADH не е. NAD+ улеснява и катализира някои от най-важните клетъчни процеси в телата ни:

 • Регулиране на функциите на сиртуина. Сиртуинът, група от седем протеина в нашите клетки, управлява метаболизма и процесите на клетъчно стареене.
 • Спомага за възстановяването на ДНК, за поддържане на здравето на сърдечно-съдовата система, регулиране на кръвната захар и метаболизма.
 • Катализира активността на ензими, контролиращи критично важни процеси в нервната система, мозъка и имунната система.

NAD+ се произвежда естествено от нашите тела. Наличните нива на NAD+ варират в зависимост от нуждите на органите и системите, които са с приоритет във дадения момент. Телата ни пренасочват NAD+ от процесите, които не са приоритетни, като така се намаляват биохимичните ресурси, разпределени за ненужните процеси. Трябва да имаме предвид обаче, че нивата на NAD+ при хората не са константни. С напредване на възрастта организмът ни се затруднява да произвежда достатъчно енергия и да се грижи за здравето и работата на клетките и с това постепенно започваме да губим оптималната си физическа и психическа форма.

Част от симптомите дефицит на NAD+ са ниски нива на енергия, хроничната умора, проблеми с паметта и фокусирането, лош метаболизъм, депресивни състояния, некачествен сън, преждевременно старееща кожа.

 

Какво причинява намаляване на нивата на NAD+?

Стареенето не е единственият физиологичен процес, за който е известно, че намалява производството на NAD+ в тялото ни. Добре е да знаем и за някои други фактори с негативно  въздействие, например:

 • Увреждането на ДНК в нашето тяло изразходва наличните запаси от NAD+.
 • Консумацията на алкохол и преяждането понижават нивата на кислород в клетките, съответно и количеството на NAD+ в човешкото тяло.
 • Високите нива на кръвна захар и инсулин – прекомерното повишаване на нивата на кръвната захар или намаляването на нивата на инсулина понижават нивата на NAD+.

 

Могат ли и как нивата на NAD+ да бъдат възстановени?

 • Тренировки

Интервалните тренировки с висока интензивност са идеални, но и аеробните упражнения по естествен начин увеличават потреблението на NADH за производство на енергия. А изчерпването на NADH води до по-високи нива на NAD+.

 • Диета

Излишните въглехидрати могат да предизвикат натрупване на NADH, намалявайки количеството NAD+. За да увеличите нивата на NAD+, трябва да намалите приема на калории или да практикувате периодично гладуване.

 • Кетоза

Този процес на изгаряне на мазнини увеличава NAD+ чрез изгаряне на наличния NADH.

 • Фруктоза

Фруктозата, съдържаща се в меда и плодовете, активира ензима, който превръща NADH в NAD+.

 • Термичен шок и сауна

Чрез потене в сауната не само извеждате токсините от тялото, но също така повишавате нивата си на NAD+.

 • Перорален прием на NMN или на витамин В3
 • Интравенозна терапия

 

Интравенозната терапия е на-удачната и ефикасна форма на прием за бързо повишаване на нивата на NAD+. Под контрола на квалифициран лекар, формулата се влива директно в кръвния поток, като така прескача всички бариери на усвояване и бива напълно приета от организма – свойство, с което хранителните добавки не могат да се похвалят.

При ниски нива на NAD+ в организма и направена интравенозна терапия, резултатите са почти моментални, като прилив на енергия се усеща още на следващия ден. Важен аспект е, че ползите за организма продължават с месеци – един доста по-удължен период на активност в сравнение с други подобни терапии.

В клиниките DR—IP by DR—DENKOVA ще откриете, както различни видове терапевтични венозни шотове, така и DR—IP интравенозни инфузии от полезни вещества, изготвени за различните нужди на вашия организъм. Запазете час за консултация с д-р Димитров и открийте точно от какво имате необходимост и кои са веществата липсващи на тялото ви, за да функционира оптимално.

 

 

Запази час за посещение

Интравенозните терапии DR—IP® by Dr—Denkova са създадени специално, за да постигнеш целите си. Те ти гарантират 100% усвояване на жизненоважните вещества, които ще те заредят със здраве, красота и енергия. Заяви своя час за консултация или посещение още днес!
Работно време

Пловдив
Вторник - Събота: 10:00 - 19:00

София
Понеделник - Петък: 08:00 - 20:00
Събота: 09:00 - 17:00

Варна
Понеделник - Петък: 08:00 - 20:00
Събота: 10:00 - 18:00

Прочетете още за:

ЦЕНОРАЗПИС

Моля, въведете вашия имейл адрес по-долу, за да получите нашия ценоразпис.