Възползвайте се от специалната цена на инфузии на месеца: Energy DR—IP + Q10 DR—IP Shot – 400 лв. вместо 450 лв. Разберете повече

НачалоБлогКакво трябва да знаем за витамин B12?
Какво трябва да знаем за витамин B12?

Витамин В12 е един от най-важните микронутриенти в човешкото тяло. Химическото му название е кобаламин, а сложната му молекула го прави много труден за усвояване. Това води до често наблюдавани дефицити именно на витамин B12. Познат е под четири различни форми – метилкобаламин, хидроксокобаламин, цианкобаламин и аденозилкобаламин, като в усвояването му играе роля стомашната лигавица и т.н. вътрешен фактор (intrisic factor). Но защо витамин B12 е така важен за организма ни и какво води до неговия дефицит? Ще разберем по-надолу, а също ще открием и най-ефективните методи за неговото набавяне.

Какви са функциите на витамин В12?

Функциите на витамин B12 са много и засягат едни от най-важните жизнени системи. Например витамин B12 участва в образуването на ензима метионин синтетаза, който превръща хомоцистеина в метионин. Хомоцистеинът е белтък, който при по-високи концентрации в организма повишава риска от тромбоза и сърдечно-съдови заболявания и повишава риска от невродегенеративни заболявания. Следователно свойствата на витамин В12 да неутрализира хомоцистеина в нашето тяло са жизнено важни за ефективното функциониране на организма ни.

Друга негова функция е да участва в производството на основния градивен елемент на хемоглобина – сукцинил или коензим А. Ниските нива на витамин В12 води до занижено количество на хемоглобин и анемии, които нарушават нормалния транспорт на кислорода в кръвта.

Витамин В12 има още много функции, които спомагат на организма, както да се бори с вредните влияния, така и да работи оптимално. Някои от тях включват:

 • Участие в синтеза на SAM – най-важният етилен донор в организма;
 • Участвие в синтеза на миелин – веществото, което покрива нервите и отговаря за нормалното провеждане на нервни импулси. Ниските нива на витамин В12 водят до демиелинизация, увреждане на нервите и парестезии;
 • При ниски левкоцитни нива, витаминът подпомага левкоцитната диференциация и играе роля на имуномодулатор;
 • Участвие в синтезата на мелатонина, хормонът който регулира нашия ритъм на будност и сън. Приемът на витамин В12 подобрява състоянието при нарушения в съня;
 • Участие в клетъчното дишане, чрез което в митохондриите се образуват енергийни съединения;
 • Поради изключителната му важност за работата на нервната система, недостигът на витамин В12 може да доведе до депресивни състояния, чувство на хронична умора, мускулна слабост и парестезии;
 • Ниските му нива могат да доведат и до разранявания по езика и в устните ъгли, поради нарушената пролиферация на клетките.

Vitamin B12

Кога има риск от дефицит на витамин В12?

Понеже витамин В12 има сложен механизъм на усвояване, всички състояния, засягащи гастро-интестиналния тракт, водят до затруднена абсорбция. И тъй като не може сами да го произвеждаме в организма си, се налага да си набавяме и приемаме с храната. Храните, богати на витамин В12 са месото, черният дроб, яйцата или накратко – предимно в животинските продукти. Именно поради тази причина веганският и вегетарианският начин на хранене са едни от често срещаните рискови фактори, водещи до дефицит на витамин В12. При спазване на този тип диета е важно да се консултирате с лекар специалист, който да ви насочи към един от алтернативните методи за набавяне на витамина.

Освен недостатъчния прием с храната, дефицит на витамин В12 може да настъпи и ако налице е някой от долу-изброените фактори.

 • Атрофичен гастрит – има понижена продукция на вътрешен фактор;
 • Пернициозна анемия – автоимунно заболяване, което води до атрофичен гастрит с намалена продукция на вътрешен фактор;
 • Хронични колити;
 • Хранителни непоносимости;
 • Ентерити;
 • Болест на Крон;
 • Гастроезофагеална рефлуксна болест;
 • Стомашна язва;
 • Хеликобактер пилори;
 • Прием на инхибитори на протонната помпа;
 • Прием на хистаминови блокери;
 • Прием на препарати за затлъстяване и метаболитни синдроми;
 • Прием на антибиотици;
 • Прием на антиконвулсанти;
 • Физиологични състояния като бременност и кърмене.

Как да си набавим успешно витамин В12?

Най-добрият и физиологичен механизъм е да приемаме витамин В12 в достатъчни количество чрез храната. Хубаво е да спазваме балансирана диета, която да включва достатъчно количества животински продукти, съдържащи витамина.

Както знаем обаче, не винаги успяваме да постигнем здравословното хранене, което се препоръчва от специалистите. Точно за това понякога се налага да прибегнем и до алтернативните методи за набавяне на витамин В12. Единият от тях е чрез приема на хранителни добавки.

Има различни варианти на таблетки, както за пиене, така и за смучене или под формата на спрей, който се прилага под езика и по букалната лигавица. Недостатъкът на тези методи обаче е, че са неефективни при пациенти с гастро-интестиналния нарушения.

Друга алтернатива е парентералният прием под формата на мускулен или венозен шот. По този начин се избягва гастро–интестиналният тракт и се осигурява високо ниво на усвояване дори и при пациенти с подобни нарушения.

В клиниките DR—IP by DR—DENKOVA ще откриете, както различни видове терапевтични венозни шотове, така и DR—IP интравенозни инфузии от полезни вещества, изготвени за различните нужди на вашия организъм. Запазете час за консултация с д-р Димитров и открийте точно от какво имате необходимост и кои са веществата липсващи на тялото ви, за да функционира оптимално.

Запази час за посещение

Интравенозните терапии DR—IP® by Dr—Denkova са създадени специално, за да постигнеш целите си. Те ти гарантират 100% усвояване на жизненоважните вещества, които ще те заредят със здраве, красота и енергия. Заяви своя час за консултация или посещение още днес!
Работно време

Пловдив
Вторник - Събота: 10:00 - 19:00

София
Понеделник - Петък: 08:00 - 20:00
Събота: 09:00 - 17:00

Варна
Понеделник - Петък: 08:00 - 20:00
Събота: 10:00 - 18:00

Прочетете още за:

ЦЕНОРАЗПИС

Моля, въведете вашия имейл адрес по-долу, за да получите нашия ценоразпис.