Възползвайте се от специалната цена на инфузии на месеца: Anti-Age DR–IP + Q10 DR—IP Shot – 400 лв. вместо 450 лв. Разберете повече

НачалоБлогВитамин В12 дефицитна анемия: скрит виновник за умората и слабостта
Витамин В12 дефицитна анемия: скрит виновник за умората и слабостта

Пернициозната анемия, известна още като витамин В12 дефицитна анемия, е сериозно здравословно състояние, засягащо милиони хора по света. Заболяването представлява автоимунно разстройство, което нарушава способността на тялото да абсорбира витамин B12 и  води до каскада от симптоми, повлияващи на качеството на живот на пациентите.

Какво представлява пернициозната анемия?

Пернициозната анемия е състояние, характеризиращо се с дефицит на червени кръвни клетки в кръвния поток. Това, което отличава пернициозната анемия от останалите видове анемии, е връзката й с неспособността на организма да абсорбира витамин В12. Именно това е витаминът, който е от решаващо значение за производството на червени кръвни клетки и поддържането на здрава нервна система. В12 е важен за образуване на веществото миелин, обвиващо нервите и с това се обяснява неврологичната симптоматика на анемията.

Какви могат да бъдат причините?

Основната причина за пернициозната анемия се крие в автоимунен отговор. Имунната система погрешно атакува клетките в стомашната лигавица, отговорни за производството на протеин, наречен вътрешен (in-TRIN-sic) фактор, който е от решаващо значение за усвояването на витамин В12. Без вътрешен фактор, тялото не може да абсорбира достатъчно витамин B12 от храната, което води до дефицит и последваща анемия.

Другата причина за заболяването е свързана с диетата и по-точно с трайния дефицит на витамин В12 в храната. Пернициозната анемия се наблюдава при хора, спазващи вегетарианска диета, изключваща приема на месо, мляко и млечни продукти.

Какви са симптомите?

Основните симптоми на пернициозна анемия се дължат на намалената способност на кръвта да пренася кислород. Оплакванията варират по тежест и се обострят с течение на времето:

  • Умора и слабост – Хората с витамин В12 дефицитна анемия често изпитват постоянна умора и слабост.
  • Промени в кръвната картина – ниско ниво на еритроцити и нисък хемоглобин.
  • Задух и затруднено дишане, дори при лека физическа активност.
  • Замаяност и проблеми с концентрацията.
  • Изтръпване или мравучкане на ръцете и краката.

Състоянието често е съпътстващо други автоимунни заболявания – автоимунен тиреоидит, захарен диабет тип 1, витилиго и др. Човек може да има дефицит както на В12, така и на желязо, дължащо се на недобра диета, както и на проблеми с усвояването на веществата при автоимунен гастрит. Съществуват възможни усложнения, свързани с пернициозната анемия:

  • Неврологични – периферна невралгия, затруднения с равновесието и координацията, проблеми с паметта, объркване и дори депресия.
  • Сърдечно-съдови – повишен риск от сърдечни заболявания, инфаркти и инсулти. Анемията може също така да доведе до промени в структурата и функцията на сърцето, причиняващи сърдечна недостатъчност.
  • Стомашно-чревни – автоимунният процес може да засегне лигавицата на стомаха и да доведе до повишен риск от атрофичен гастрит или рак на стомаха.

Какво е лечението?

За щастие пернициозната анемия е управляемо състояние при провеждане на правилно лечение. От решаващо значение е фактът, че тялото ни притежава способността да складира витамин B12 и да използва депозираните запаси при нужда. На първо място, разбира се, е промяната на хранителните навици на пациента с цел повишаване приема на витамин В12. При пациенти с пернициозна анемия, обаче, увеличаването на приема на В12 само чрез диетата обикновено не е достатъчно, за да бъде преодолян проблема. Терапевтичният подход на снабдяване на организма с високи дози витамин B12 чрез мускулни инжекции или интравенозниа терапия, заобикаля нарушения процес на усвояване и представлява заместване на дефицита, гарантиращо, че за сравнително дълъг период от време тялото получава адекватно снабдяване с така важния витамин.

Интравенозната терапия е изключително ефикасна форма на прием за бързо повишаване на нивата на витамин В12. Под контрола на квалифициран лекар, формулата се влива директно в кръвния поток, като така прескача всички бариери на усвояване и бива напълно приета от организма – свойство, с което хранителните добавки не могат да се похвалят.

При ниски нива на витамин В12 в организма и направена интравенозна терапия, резултатите са почти моментални. Важен аспект е, че необходимите количества се натрупват в организма значително по-бързо в сравнение с обичайния прием на таблетки и ползите за организма продължават с месеци.

B12 DR—IP Shot осигурява концентрирано количество витамин В12 в лесноусвоима форма за светкавично подхранване на всяка клетка. В12 DR—IP Shot укрепва периферната и централната нервна система, регулира качеството на съня, стимулира мозъчната дейност, противодейства на умората и зарежда тялото и ума с много енергия. Подходящ е за комбиниране с други терапии.

Fusion DR—IP компенсира хроничния недостиг на желязо и витамини в тялото, възстановява необходимото количество еритроцити в кръвта, подпомага естествените процеси по транспортиране на кислород в кръвта и постепенно връща организма към нормалния му ритъм.

Запазете час за консултация с д-р Димитров и открийте точно от какво имате необходимост и кои са веществата липсващи на тялото ви, за да функционира оптимално.

Запази час за посещение

Интравенозните терапии DR—IP® by Dr—Denkova са създадени специално, за да постигнеш целите си. Те ти гарантират 100% усвояване на жизненоважните вещества, които ще те заредят със здраве, красота и енергия. Заяви своя час за консултация или посещение още днес!
Работно време

Пловдив
Вторник - Събота: 10:00 - 19:00

София
Понеделник - Петък: 08:00 - 20:00
Събота: 09:00 - 17:00

Варна
Понеделник - Петък: 08:00 - 20:00
Събота: 10:00 - 18:00

Прочетете още за:

ЦЕНОРАЗПИС

Моля, въведете вашия имейл адрес по-долу, за да получите нашия ценоразпис.