Възползвайте се от специалната цена на инфузии на месеца: Anti-Age DR–IP + Q10 DR—IP Shot – 400 лв. вместо 450 лв. Разберете повече

НачалоБлогПорочен кръг – инсулинова резистентност и наднормено тегло
Порочен кръг – инсулинова резистентност и наднормено тегло

Инсулиновата резистентност е термин, за който се говори много в наши дни във връзка с най-различни състояния – от наддаване на тегло до хормонално здраве, менопауза, сърдечни заболявания и редица други здравословни проблеми.

В какво се изразява инсулиновата резистентност, по какви симптоми да я разпознаете и най-важното – какви промени в начина на живот можете да предприемете, за да подобрите или дори да обърнете процеса в обратна посока?

За да разберем инсулиновата резистентност, нека изясним каква е функцията на жизненоважния хормон инсулин. Инсулинът се произвежда от панкреаса, известен още като задстомашна жлеза, под действието на повишена концентрация на глюкоза и аминокиселини в кръвта. Когато след хранене нивата на кръвната захар се повишат, панкреасът освобождава инсулин. Той помага на глюкозата от кръвта да навлезе в клетките, където се използва за енергия.

При инсулинова резистентност рецепторите на клетките на мускулите, на черния дроб и на мастната тъкан не реагират на инсулина и не могат да поемат глюкозата. Вместо да се абсорбира, тя се задържа в кръвта. В резултат на това панкреасът произвежда още повече инсулин, за да компенсира рецепторния дефект и да подпомогне навлизането на глюкозата в клетките. Останала неусвоена, глюкозата се транспортира до мастните депа и се превръща в мазнини.

Какво предизвиква появата на инсулинова резистентност е труден въпрос с не съвсем изяснен отговор. Знаем, че причина за инсулиновата резистентност е взаимодействието на генетична предразположеност с фактори на околната среда или вредни навици като неправилна диета и липса на физическа активност.

Колко време обикновено отнема развитието на инсулинова резистентност?

Инсулиновата резистентност е най-сериозната промяна в тялото, която повечето хора дори не забелязват, преди да бъдат диагностицирани с преддиабет или диабет тип 2. Инсулиновата резистентност с нищо не подсказва съществуването си до тогава, докато панкреасът е в състояние да произвежда достатъчно инсулин, за да компенсира  резистентността към хормона. След като в продължение на месеци и години бета-клетките на панкреаса работят усилено, за да увеличат секрецията на инсулин, те се увреждат и спират да отговорят на търсенето на повече инсулин. Тогава състоянието прогресира и се развиват многобройните диабетни усложнения, които, ако не се открият навреме, могат да достигнат необратима фаза.

Порочният кръг

Факторът, най-тясно свързан с инсулиновата резистентност, е затлъстяването, най-вече в коремната област. Но вие не напълнявате, защото сте резистентен към инсулина. Вие всъщност наддавате на тегло успоредно с развитието на инсулинова резистентност и в това се състои порочният кръг. С увеличаване на наднормено тегло, расте и инсулиновата резистентност. А по-високите нива на инсулин водят до по-голямо натрупване на  мазнини. С този ефект на снежна топка, колкото по-късно откриете инсулиновата си резистентност, толкова по-трудно ще бъде да обърнете тенденцията и да задържите нещата под контрол.

Последиците за здравето се изразяват освен в наддаване на тегло, във възпаления и дори хормонални нарушения. Инсулиновата резистентност и метаболитният синдром са свързани с по-висок риск от инфаркт на миокарда, инсулт, периферна съдова болест и 2-3 пъти по-висок риск от сърдечно-съдова и обща смъртност. Клинични изследвания установяват връзка между инсулиновата резистентност и влошаване на зрението, когнитивни нарушения, увреждане на бъбречната функция и нервната система.

Добрата новина е, че съществуват начини за връщане към състояние с нормална кръвна захар и превенция на прехода на преддиабет в захарен диабет.

Най-ефективните средства за намаляване на инсулиновата резистентност са промяната в начина на живот, редовната физическа активност и адекватният хранителен режим, насочени към поддържане на здравословно телесно тегло. Редукция само от 10% от общото тегло може значително да намали риска от развитие на диабет. От съществено значение са и контролът на съпътстващите рискови фактори – артериална хипертония, отклонения в нивата на холестерола и триглицеридите, както и отказът от тютюнопушене.

В клиника DR–IP by Dr.Denkova ще откриете различни видове  DR—IP интравенозни инфузии (NAD+ DR—IP 500 mg, Slim + Energy DR—IP) и  терапевтични венозни шотове (ALA DR—IP Shot) от полезни вещества за засилване на метаболизма и намаляване на телесното тегло при инсулинова резистентност, метаболитен синдром и лечение на диабет.

Запазете час за консултация с д-р Димитров и открийте точно от какво имате необходимост и кои са липсващите ви веществата, за да функционира тялото ви оптимално.

Запази час за посещение

Интравенозните терапии DR—IP® by Dr—Denkova са създадени специално, за да постигнеш целите си. Те ти гарантират 100% усвояване на жизненоважните вещества, които ще те заредят със здраве, красота и енергия. Заяви своя час за консултация или посещение още днес!
Работно време

Пловдив
Вторник - Събота: 10:00 - 19:00

София
Понеделник - Петък: 08:00 - 20:00
Събота: 09:00 - 17:00

Варна
Понеделник - Петък: 08:00 - 20:00
Събота: 10:00 - 18:00

Прочетете още за:

ЦЕНОРАЗПИС

Моля, въведете вашия имейл адрес по-долу, за да получите нашия ценоразпис.